Fri i främmande land – så blev sången till

Publicerat: april 11, 2012 i Historisk bakgrund, Tema
Etiketter:, , , , ,

Fri i främmande land är en sång av speciell betydelse. En dag vaknade jag med texten och musiken. Det var några dagar efter att jag hade gått en promenad med den kurdiska skådespelaren och läraren Mehmet Tutal och han berättade om sin bakgrund. Mehmet hade flera barn och han uppmanade dem alla att söka sin väg i livet. Han visste vad det innebar om den fria viljan kränktes. Och han ville ha en förändring även inom den egna kulturen.

Inför inspelningen av kortfilmen Bella & Real hade jag den unga skådespelerskan Nisti Sterk som skulle spela Bella men saknade skådespelaren som skulle spela hennes pappa.

Regissören Djengo Esmer  föreslog Mehmet. Han var perfekt som pappa till Bella.

Vi hade på kort tid intensiva samtal och kom att prata om kurdernas historik, om ett land som inte längre erkänns av omvärlden. Mehmet återkom till känslan av att ha tvingats fly från sitt kära hemland. Eller snarare jag kände denna sorg bara genom att se in i hans ögon. Jag upplevde också under inspelningen hur andra etniska grupper betraktade sina landsmän kurderna. En ung turkisk pojke förbjöd den mer än dubbelt så gamla mannen att svära på turkiska, det fick bara äkta turkar göra. I samarbetet med människor från denna region förstod jag sakta hur intensivt hatet mellan folken var. Men här under inspelningen fungerade det ändå att samarbeta. Och kanske mjuknade konflikten i under projektet. Men faktum kvarstod ”hedern” var mycket central inte bara för kurderna utan för alla dessa olika etniska grupper. Konflikten hade djupa rötter.

Kurdistan är ett land som inte är erkänt och det sträcker sig över fem länder däribland Turkiet, Irak och Iran. Kurderna är sedan länge diskriminerade i dessa länder.  Efterhand som rebellerna fångades in och hamnade i fängelse eller avrättades såg sig flera tvungna att fly landet. Några av dem tog sig till Sverige. Däribland Mehmet och hans familj.

Vi spelade in Bella & Real och den vann flera priser utomlands. Kortfilmen var egentligen en pilot för en långfilm och med framgångarna från festivaler hade vi ett bra team på plats för fortsättningen av projektet långfilm.

Året därpå hamnade jag i något slags text- och musikskaparflöde och en av låtarna blev således ”Fri i Främmande land”. Micke Lindfors hjälpte mig spela in den och presenterade Catharina Jilert som en möjlig sångerska. Resultatet blev magiskt. Detta skulle bli temat i långfilmen. Kommande sensommar ringde jag Mehmet för att spela upp låten inför honom. Efter flera misslyckade försök ringde jag Nisti. – ”Men har du inte hört?… Han dog förra veckan… (hjärtat).

Till minnesstunden i kapellet samlade hans nära. Det lilla kyrkrummet var fullt av hans familj, släktingar och vänner. Jag hade bett om att få spela upp sången från en medtagen CD spelare.

Kistan stod mitt i rummet draperad med den kurdiska flaggan. Där låg en man som gått bort dryga 45 år gammal och efterlämnat en förlamad familj med en liten knappt tioåring som kämpade med att inte visa sin sorg. Naturligtvis sprack det. Äldste sonen kom efteråt och tog min hand med sina båda händer och sa – ”Tack, jag kommer aldrig att glömma vad du gjorde för min far.”

Själv var också jag betagen av sorg över denna plötsliga bortgång. En man mitt i livet hade skänkt mig en djup förståelse för kampen mot en omöjlig fiende och att tvingas lämna det man håller kärt för att kunna ge sin familj chansen att överleva i ett annat land.

Naturligtvis förändrades planerna för långfilmen som vi tog upp igen fem år senare. Julen 2005 ringde Olleh Persson mig efter att vi deltagit med kortfilmen på en filmfestival i Berlin. Låt oss göra långfilmen!

Jag kom att välja bort en kvinnlig skådespelare som förnekade möjligheten av ett återupprättande av Kurdistan. I mitt hjärta var det inte alls omöjligt utan en självklarhet. Kanske var jag orättvis eftersom flera kurder också ansåg ett självständigt Kurdistan en omöjlig utopi.

Börje Peratt
Bella & Real – The Movie (hemsidan)
Youtube trailer: Bella & Real the Movie.
Musikvideo: Fri i främmande land – Bella & Real
Börje Peratt – LinkedIn
Börje Peratt – SFI Filmdatabas
Börje Peratt – IMDb
Börje Peratt – Mediedatabas

Annons
kommentarer
  1. […] Till detta tillfälle fanns även CD med två musiktitlar i filmen, Fri i främmande land och Jag vill vara. Som också ligger på Youtube som musikvideos. Fri i främmande land – Bella & Real – YouTube Jag vill vara – Bella & Real Det finns en bakgrund till hur texten och musiken till i Fri främmande land kom till här. […]

  2. […] med Bella & Real formulerades det. Säkert låg det bakom och puttrade då jag skrev ledmotivet ”Fri i främmande land”. Musikvideo på […]

  3. […] Till detta tillfälle fanns även CD med två musiktitlar i filmen, Fri i främmande land och Jag vill vara. Som också ligger på Youtube som musikvideos. Fri i främmande land – Bella & Real – YouTube Jag vill vara – Bella & Real Det finns en bakgrund till hur texten och musiken till i Fri främmande land kom till här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s